Henrik ”Henke” Larsson

Fullständigt namn: Henrik Edward Larsson
Smeknamn: Henke
Position: Anfallare
Födelseplats: Helsingborg, Sverige
Födelsedatum: 20 september 1971
Längd: 178 cm Vikt: 76 kg
Nuvarande klubb: Helsingborgs IF

År 1977 kom en alldeles särdeles talangfull liten pojke till Högaborgs BK:s träningsplaner i Helsingborg. Sex år var han, Henke, och Högaborgs BK kommer för evigt vara stolta över att ha fostrat en av Sveriges mest framgångsrika fotbollsspelare genom tiderna, den övernaturligt målmedvetna Henrik ”Henke” Larsson.

I tolv år levererade Henrik mål för Högaborgs ungdomslag, varefter han blev uppflyttad till A-laget, där han imponerade så extremt att Helsingborgs IF fick upp ögonen för honom. Henrik Larsson, med rötter från både Kap Verde- öarna och Sverige, var proffs i Division 1.

I Helsingborg sprutade Henke in mål. I dåvarande division 1 gjorde han fantastiska 34 mål på 31 matcher och var huvudorsaken till att Helsingborg gick upp i Allsvenskan inför säsongen därpå. I Allsvenskan behövde Henke bara en säsong på sig för att intresse skulle väckas på sydligare breddgrader. Den holländska klubben Feyenoord tvekade inte att lägga fram 3,8 miljoner Svenska kronor för Larsson. Han gjorde aldrig någon vidare stor succé i Nederländerna, dock, och efter en konflikt med klubben om sitt kontrakt såldes han till Skotska Celtic i juli 1997, han kostade närmare 9 miljoner Svenska kronor. Vid det här laget var Henrik mest känd för sina unika dreadlocks, men det var först nu han på allvar skulle visa sin storhet.

Henrik Larsson stannade 7 år i Celtic, samtliga säsonger mycket lyckade. Under dessa säsonger hann Henke spela 315 matcher, och göra 242 mål, ett makalöst facit. Under 2001 vann han ”Guldskon” som Europas främste målskytt under året. Många ansåg att Larsson borde ha flyttat till en större klubb än Celtic för att riktigt blomma ut. Henke valde att stanna, men han höll sig inte borta från den gulblå tröjan som kallade.

Den 13 oktober 1993 var ett magiskt datum i Svensk fotbollshistoria. Henrik ”Henke” Larsson debuterade i landslaget! Han imponerade så pass att han blev uttagen till VM-truppen 1994, där han stod för ett straffmål, ett spelmål, och högklassigt spel. Henke utvecklades med tiden till en mycket etablerad landslagsspelare. Nästan på dagen sex år efter debuten tog dock det roliga slut. Under en match mot franska Lyon tog han ner en boll på bröstet, varefter han landade, och fick en spark. Henke kände det direkt, benet var brutet.

Ett benbrott kan sätta stopp för en hel karriär, men Henrik Larssons skada läkte märkligt fort. Han blev rentav spelklar redan till EM-slutspelet 2000, där han stod för ett läckert mål mot Italien. Och hans succé fortsatte även efter de trettio var fyllda. Under EM-slutspelet fyra år efter imponerade Henke så pass att Spanska jätten Barcelona värvade honom för två säsonger. Svensk vilja och kämparglöd i form av Henrik Larsson, även om han inte var ordinarie, bidrog till Barcelonas två ligasegrar och en Champions League- seger. Efter 2006 flyttade den närmare 35-årige Larsson hem till Helsingborg och Helsingborgs IF igen, bara för att några månader senare godta ett tre månaders lånekontrakt med Manchester United, som startade i januari 2007.

Henrik Larsson är unik som anfallare på det sättet att han alltid kämpar för lagets bästa, inte tappar modet vid motgångar, rör sig som få, och hittar målet som få andra. Han gjorde sig dessutom känd för att vara en god framspelare och (trots sin ringa längd) huvudspelare. I sin första match för Manchester United gjorde han mål, mot Aston Villa, i den 55:e minuten. Men Henke är ingen ungtupp längre, och vid det här laget har han gjort sitt för Sveriges landslag, 36 mål på 93 matcher intygar att det inte var lite det!

Kommentarer

6 svar till ”Henrik ”Henke” Larsson”

  1. […] och blandat Just another WordPress.com weblog « Hej världen! Ny sida om fotboll mars 31st, 2007 Nu har jag gjort en ny sida om fotboll. Där kommer jag att blogga om fotbollsamt publicera texter om olika fotbollsprofiler som t ex Henrik “Henke” Larsson. […]

  2. […] mars 31st, 2007 Hittade en ny sida om fotboll idag. Sidan har en blogg och kommer även att publicera välskrivna artiklar om fotbollspelare. Hittills finns bara en artikel. Den är skriven om Henrik Larsson. Väl värt ett besök! […]

  3. […] april 1st, 2007 Henrik “Henke” Larsson är väl en av dem spelare som man blirmest imponerad utav. Han är omåttligt populär i Sverige, men även utomlands. Överallt där han har spelat har han blivit älskad. Varför? Jo, för att Henrik Larssons charm är helt oemotståndlig. Henrik Larsson har aldrig varit en av dem spelare som valt att få uppmärksamhet genom dyra bilar osv. Istället har Henke alltid låtit resultaten på planen tala. […]

  4. […] Henrik ”Henke” Larsson […]

  5. […] Henrik ”Henke” Larsson […]

  6. […] känns som ett fattigmansbevis med Henrik “Henke” Larsson i EM-truppen. Platsar han verkligen fortfarande? Vem av de unga hungriga kommer nu att få stå […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *