Zlatan Ibrahimovic

Fullständigt namn: Zlatan Ibrahimovic
Smeknamn: Ibra
Position: Anfallare
Födelseplats: Malmö, Sverige
Födelsedatum: 3 oktober 1981
Längd: 192 cm
Vikt:
87 kg
Nuvarande klubb: Internazionale, Italien

Från det forna Jugoslavien till Sverige invandrade mannen som skulle komma att bli pappa till en oerhört populär fotbollstrollkarl. Denne trollkarl föddes i Malmö, i stadsdelen Rosengård, under hösten 1981, hans namn kom att bli Zlatan.

Som tioåring började Zlatan Ibrahimovic spela fotboll för den lokala klubben FBK Balkan. Han visade sig ha en stor potential, och Malmö FF fick tidigt upp ögonen för det halvbosniska fenomenet Zlatan. Redan som trettonåring 1995 värvades han dit för att få en chans att utvecklas fullt ut.

Fyra år senare gjorde Ibrahimovic debut i Allsvenskan, och började här visa sin talang på allvar. Under år 2000 huserade Malmö i Superettan, Zlatan imponerade stort med tolv mål och lysande spel. Och inte bara svenskar började se honom som en av de största talangerna!

För inte mindre än 82,5 miljoner svenska kronor värvades Zlatan Ibrahimovic till Holländska Ajax sommaren 2001! Aldrig tidigare hade en sådan enorm summa betalats för en allsvensk spelare. Under sin första tid i Ajax fick Zlatan lite uträttat, managern Co Adriaanse gav honom inte ordentligt med speltid och självförtroende. Adriaanse fick dock sparken i november samma år och Roland Koeman, den forne holländske landslagsspelaren, tog över.

Under Koeman fick Zlatan betydligt mer speltid, han blev i princip uttagen i startelvan inför varje match. Ajax vann Eredivisie, den holländska ligan, Zlatans första år i klubben, och man kan knappast säga att han själv inte bidrog till det. Året därpå, dock, medförde ännu större succé, även om Ajax inte knep förstaplatsen i ligan. I sin första match någonsin i Champions League gjorde Zlatan två mål mot de Franska mästarna Lyon, ett av dem ett riktigt praktfullt mästerverk då han elegant dribblade av backen Edmilson och därefter skjuta mål från en klurig vinkel.

Zlatan Ibrahimovic stannade tre år i Ajax, därefter kallade mer ärofyllda uppgifter. Juventus, den Italienska toppklubben köpte loss honom för närmare 150 miljoner kronor, den dyraste svenska värvningen genom tiderna. Juventus hade vid den här tiden båda sina bästa anfallare (David Trezeguet och Alessandro Del Piero) skadade. Zlatan fick chansen direkt, och tog den. Han blev Juventus bästa målskytten första säsongen med 16 mål. Den 14 november 2005 tilldelades han guldbollen som bäste manliga fotbollspelare i Sverige. Säsongen 2005-2006 medförde inte lika stor succé och efter en domarskandal åkte Juventus ur Serie A. Zlatan Ibrahimovic ville inte neråt i seriesystemet och såldes till Inter, där han inte har gjort bort sig.

I mars 2001 gjorde Zlatan landslagsdebut, för U21-landslaget. I den gulblå tröjan är han mest känd för en makalös klackspark i EM 2004 mot Italien som ledde till avancemang. Han har idag spelat totalt 42 matcher och gjort 18 mål.

Zlatan Ibrahimovic är känd för sin fantastiska bollkontroll, sina utomordentliga dribblingar, och sin förmåga att hålla i bollen. Under tiden i Juventus utvecklades han också till en mer utpräglad målskytt, framspelare, och huvudspelare. Om Zlatan kan lära sig att tygla sitt humör på ett vuxet sätt, som har varit lite av ett problem, så finns det bara en väg för hans karriär, spikrakt upp i skyn, han är ännu ung, Zlatan.

6 svar på Zlatan Ibrahimovic

 1. Pingback: Zlatan Ibrahimovic « Spel och sport

 2. Pingback: Fotboll | Fotbolls-EM 2008 - Första omgången i gruppspelet avklarad!

 3. Pingback: Fotboll | Zlatan spelar i EM kvalet

 4. peter skriver:

  Underbart

  • Maj Carlén skriver:

   Zlatan Ibrahimovic!
   Du är Toppen!
   Du känner inte mig. Jag har följt dig på avstånd under många år.
   Din fröken var kurskamrat med AnneMarie A, en spec.lärarkollega på Jättestensskolan i Göteborg.
   Jag har undervisat massor med lärare i Utveckling gm rörelse tillsammans med Regine, tyskfödd gymnastikdirektör).
   Du störde ofta på lektionerna och svarade gärna rakt ut på alla frågor.
   Jag rådde din fröken att låta dig spela fotboll ( på övertid!)
   Du skulle sedan skriva ner vad du övat på, passningar, skott på mål etc.
   då du återvände till klassrummet.
   Du var intelligent, läraktig och dessutom klok nog att gifta dig med en god, välutbildad och intelligent kvinna.
   Jag hoppas av hela mitt hjärta att du nu satsar på din fina familj och din egen bildning.
   Själv slutade jag som spec .lärare då min Rektor Nea Lavén -min Rektor-sa:Du Maj förstår inte vanliga barn. Du har två söner som är Civ. ingenjörer och en dotter som är Läkare.
   Jag ville att lille Sebastian skulle gå om åk. 3 . Han läste knackigt och kunde inte lära sig engelska. Han var ”skolomogen”.
   Jag hade då varit spec. lärare i 30 år och vanlig lärare i 7 år.
   Jag gick hem och grät!
   Min kloke man sa: Du ska aldrig behöva se den människan igen!
   Vi seglade iväg till Medelhavet i S/Y Casta Diva. Samtidigt läste jag div kurser på distans vid Göteborgs Universitet Internationell skolutveckling, Marrinbilologi etc. tills jag fyllde 65 år.
   Je ne regret rien!
   Lycka till!
   Du är vackrare än någonsin.
   Ögonen är själens spegel.
   Carpe Diem!
   Maj

 5. Ammar skriver:

  kan du träna mig zlatan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.