Abramovich makt slår tillbaka

Sommaren 2003 köpte den ryske oljemilardären Roman Abramovich Chelsea och började genast pumpa in pengar i klubben. Stjärnspelare som Veron och Crespo värvades till klubben som slutade trea i ligan. Till säsongen efter lyckades man knyta till sig den portugisiske succétränaren José Mourinho. Redan första säsongen, med honom vid rodret, vann man både ligan och ligacupen. Säsongen 2005-06 lyckades man försvara Premier League-titeln. Rekord som flest matcher i raden utan förlust på hemmaplan och minst antal insläppta mål slogs vilket ledde till att laget lyftes till skyarna och Mourinho framstod som gud själv.

Förra säsongen började dock framgångarna avta något. Man vann visserligen ligacupen igen, men i Premier League blev det en snöplig andraplats och i Champions League återigen bara semifinal.

Den här säsongen har det fortsatt utför. Ligan började dåligt och i september avgick Mourinho. Anledningen uppgavs vara interna stridigheter med Abramovich. Nu i dagarna har även Didier Drogba gått ut med att han vill lämna klubben. Att förlora Drogba skulle vara ett hårt slag rent sportsligt för Chelsea. Mycket av spelet bygger på honom och han är en av få spelare som faktiskt har varit ordinarie under storhetstiden. Vad som är ännu värre är det faktum att han vill lämna klubben. Det är inte ett normalt beteende i en storklubb som Chelsea att spelare öppet går ut med att dem vill spela för en annan klubb. Jag kan inte se någon annan anledning en att det finns stora interna svårigheter i klubben.

Roman Abramovich har utan tvekan stor makt över Chelsea. Han lägger sig i mycket av det sportsliga vilket är en stor anledning till att Mourinho slutade. Han fick inte som han ville när det gällde taktik, spelarköp, mm. Som tränare är det en ohållbar situation och jag förstår Mourinhos beslut att lämna klubben. Chelseas stora problem är att man är så beroende av Abramovichs pengar. Utan dem skulle man inte ha den position man har idag. På lång sikt tror jag det blir svårt för Chelsea att behålla dem stora framgångar man nått de senaste åren. Det är inte hållbart att ha ägare som påverkar såpass mycket. Det sportsliga ska vara upp till tränarstaben och spelarna, inte ägarna.

På sätt och vis gläder Chealseas fall, om man nu kan kalla det så, mig. Det visar att man inte kan bygga en klubb enbart på pengar, det finns fler faktorer som spelar in. Självklart är pengar viktigt, men inte allt. Jag tror att detta är bra för fotbollen!

Det här inlägget postades i England. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *