Berglund till Sverige – ett steg i rätt riktning

Så har Fredrik Berglund återvänt till Elfsborg efter en mycket lyckad session i Danmark senast. Ett stort beslut för svensk fotboll.

Det svenska landslaget ligger på snäppet högre nivå än både Norge, Danmark och för att inte tala om t ex Österrike eller Schweiz. Däremot ligger svenska klubbar långt bakom lag från dessa länder. Alltså väljer svenska stjärnor som Allbäck och Berglund att spela i där. För att svensk klubblagsfotboll ska kunna hävda sig i Europa krävs att dessa spelare finns i Allsvenskan, inte i Danmark eller Österrike.

Att locka hem dessa spelare borde inte vara en omöjlighet. Pengar är förstås ett stort problem. Men i mina ögon är inte bristen på pengar problemet, utan vad pengarna används till! Alla dessa brassar som ska frälsa publiken med samba och köps in för miljontals kronor och sedan visar sig inte ens duga för reservlaget. Jag tänker på Quirino. Jag tänker på Davis (visserligen inte brasse). Dessa spelare skulle kunna lämna plats för inhemska talanger och pengarna skulle kunna läggas på att få hem Marcus Allbäck eller Rade Prica!
Nu när Elfsborg ska ut och kvala till Champions League känns förutsättningarna bättre än på många år. Man har Anders Svensson. Man har Fredrik Berglund. Man har Mattias Svensson. Utöver det har man flera duktiga ungtuppar, t ex Holmén. Synd bara att Jon Jönsson valde att lämna precis inför Europaäventyret.

Det här inlägget postades i Allsvenskan. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *