Christian ”Chippen” Wilhelmsson

Fullständigt namn: Christian Wilhelmsson
Smeknamn:
Chippen
Position:
Ytter
Födelseplats: Malmö, Sverige
Födelsedatum:
8 december 1979
Längd:
177 cm
Vikt:
69 kg
Nuvarande klubb:
Roma, Italien

Klen, inte särskilt stor och inget vidare bra… Christian Wilhelmsson var en riktig liten fjös i pojklaget, han blev rentav petad. Inte förrän i tonåren började Chippen blomma ut på allvar. Han kom in i Mjällbys juniorlag, och med ens byttes hans stora svårigheter från föregående år ut mot de fräcka finter och den fantastiska tekniken som vi är vana vid idag.

1997 debuterade Chippen Wilhelmsson för Mjällby AIF: s A-lag, och var med och såg till att Mjällby klarade sig kvar i Division I. Två år senare, trots att han fortfarande var relativt okänd, fick han ett anbud från den Norska storklubben Stabaek. Wilhelmsson nappade på det budet, vilket han gjorde rätt i. I Stabaek utvecklades Chippen något alldeles kolossalt; hans snabbhet, hans rörelse och teknik kom till sin rätt.

Stabaek, dock, är ingen klubb om man vill nå långt. Bryssels och hela Belgiens toppklubb R.S.C. Anderlecht visade intresse för den överbegåvade svensken när han spelat i Norge i fyra år. Wilhelmsson var nu 23 år och hade allt att bevisa. Det gjorde han, och snart växte han fram till en stor profil i Belgien såsom i Sverige. Den ypperliga yttern Christian bevisade att hans namn var något att komma ihåg, och han fullkomligt briljerade med sina makalösa bolltrixningar. Han var till stor del med och bidrog till att Anderlecht vann ligan säsongen 2003-2004.

2004 skulle komma att bli Chippens stora genombrottsår; förstaplats i ligan med Anderlecht, för att sedan få möjligheten att representera Sverige under EM i Portugal. Det var under EM han skulle slå igenom på allvar och skapa sig ett namn utanför Belgien och Sverige. I öppningsmatchen mot Bulgarien blev han inbytt, lekte lite med det Bulgariska försvaret, och låg till exempel bakom 3-0-målet. I matchen mot Italien fick han starta, och efter 20 minuter fick han hoppa in mot Danmark. Fint spel i alla matcher gav Christian Wilhelmsson prov på. I kvartsfinalen mot Holland satte Wilhelmsson Sveriges femte straff.

Christian Wilhelmsson har som sagt gjort sig känd på grund av sin kvickhet och blixtrande accelerationer, spelförståelse, rörelse och utmärkta teknik. Han är förlovad med den svensk-ryska modellen Oksana Andersson. Vem vet? Kanske resulterar det i en ny liten Chip…

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *