El clásico i Spanien

Spanien har en lång och imponerande historia när det gäller rivalitet mellan klubbarna i ”la liga”, som är Spaniens nationella högsta division i fotboll. Ovanligt stor är rivaliteten mellan landets huvudstads största lag och det största laget i Barcelona – det handlar alltså om Real Madrid och FC Barcelona.

Ett möte mellan dessa två lag spelas traditionellt sett på någon av de två ”nationalarenor” som finns i de respektive städerna, vilket betyder antingen Camp Nou i Barcelona eller Santiago Bernabéu i Madrid. Bägge dessa arenor är hemmaplan för respektive lag och har varit så i mer än 60 år.

Fotboll är mer än en sport i många länder som till exempel Italien, Brasilien, England och Frankrike. Att det är mer än en sport betyder väldigt ofta att det blir politik av det hela. I Spanien är fallet ovanligt mycket så att det blir, inte bara sport, utan även väldigt politiskt. Det märks inte minst när det gäller mötet mellan Madrid och Barcelona.

Den historiskt viktiga rivaliteten mellan de två städerna, och som kulminerar i och med ”el clásico”, går bara att förstå om man gillar historia. Att gå på en match mellan de två lagen är en bra start.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *