Fartfylld mellanomgång i Fotbolls-EM 2008 – gruppspelet

Ytterligare fyra dagar underbar fotboll i EM 2008 har passerat. Det började med att Tjeckien, som lyckades få till ett mål och tre poäng mot Schweiz i premiären, inte riktigt räckte till mot Portugal, som tog en 3-1 seger efter mål av bland annat Cristiano Ronaldo. Efter detta fick Schweiz ta farväl, i och med en 2-1 förlust mot Turkiet. En match som avgjordes i 92:a(!) minuten.

Dagen därpå åkte Tyskland på förlust mot Kroatien, som ledde med 2-0 efter tre fjärdedelar av matchen. Lukas Podolskis tredje mål i turneringen räckte inte och Tyskland bör vinna sin sista match. En match där för övrigt Österrike, med lägst ranking av alla EM-lag har allt att vinna. I den 93:e minuten kvitterade man på straff mot Polen, och har därmed fortfarande chans till avancemang, i så fall på storebror Tysklands bekostnad.

Rumänien gav Italien duktigt motstånd i grupp C, och klarade oavgjort, med lite hjälp av ett mycket tveksamt domarbeslut som raderade ett mål av Luca Toni ur matchprotokollet. Desto mindre jämnt var det i fredagens sena match, i vilken Holland visade att 3-0 segern mot Italien inte var någon tillfällighet. Nuvarande världstvåan Frankrike närmast krossades, och Holland gjorde totalt fyra mål, samtliga riktiga läckerbitar. Även Henrys mål för Frankrike i andra halvlek var vackert, men hjälpte inte särskilt mycket i EM:s hittills mest underhållande match. Detta innebär att ett oavgjort resultat i sista matchen mellan de två VM-finalisterna kan skicka Rumänien vidare till kvartsfinal även om de förlorar mot Holland (såvida denna förlust inte är mer än två måls skillnad). Att gå vidare med endast två poäng ur ett gruppspel är mycket sällsynt.

Idag såg vi Sverige förlora mot Spanien, efter att David Villa sänkt oss i 92:a minuten. Detta känns naturligtvis tungt, men spelmässigt anser jag att Spanien förtjänade segern. I andra halvlek var Sverige mycket tillbakapressade, men Spanien kom aldrig till någon riktigt vass målchans, mycket tack vare bra försvarspel av Mellberg, Stoor och inte minst Petter Hansson. Ett par situationer kunde ha resulterat i straff för Spanien, men båda var relativt svårbedömda. För er som inte såg matchen: Spanien tog ledningen tidigt via mål av Fernando Torres, sedan kvitterade Zlatan Ibrahimovic efter en snygg krossboll av Fredrik Stoor. Efter matchen sade David Villa till pressen att ett oavgjort resultat skulle ha kännts mycket orättvist då Sverige ”inte ville vinna matchen” utan backade tillbaka efter 1-1. Villa har fel här, enligt min åsikt, och det var snarare Spaniens skicklighet som pressade oss tillbaka.

Men här ska vi inte skylla ifrån oss; efter det att Zlatan Ibrahimovic lämnade planen föll Sveriges anfallspel isär. Ljungberg slog bort passningar, Henke tappade boll, och inhopparen Marcus Rosenberg… Det var längesen jag var så förbannad på en specifik individ senast. Rosenberg kom in i halvtid och vi förväntade oss pigga ben och mycket djupledslöpningar. Då Spanien tog kommandot blev det inte så mycket bollar och jobba med. En anfallares jobb i det fallet (och särskilt en rykande färsk från bänken) borde då vara att sätta press på motståndarnas backlinje för att försvåra uppspelsfasen, och hålla i bollen för att få en chans att flytta upp laget. Rosenberg gick på planen, och så fort han fick bollen slog han antingen bort den eller ramlade. Ett perfekt exempel var när han tappade boll högt upp på Spaniens planhalva, och sedan börjar jogga(!) efter backen som befann sig i en oerhört pressad situation. Med andra ord, om lite vilja från Rosenberg funnits där hade det kunnat gå illa för Spanien. Personligen skulle jag inte ge Rosenberg chansen igen i denna turnering. En turnering där för övrigt regerande mästarna Grekland kan glömma avancemang, i och med 1-0 förlusten mot Ryssland. Oavgjort eller seger krävs för svenskt avancemang. I Ryssland-matchen hoppas jag slippa se Rosenbergs loja nuna.

Det här inlägget postades i EM 2008, Landslaget. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.