Fotbolls-EM 2008 – Del I – Fakta och Förutsättningar

EM 2008 är sedan länge avgjord och nu ser vi fram emot EM 2012 genom att följa utvecklingen i kvalet och sedan i mästerskapet på Fotbollsem-2012.se.

EM i fotboll 2008 går av stapeln den 7 juni i Basel, Schweiz. Det faktum att Fotbolls-EM bara inträffar vart fjärde år gör tillställningen desto större och praktiskt taget varenda liten biljett är för länge sedan såld. Lite historia om spektaklet:

Fotbolls-EM spelades för första gången år 1960 i Frankrike och den idag så eftertraktade pokalen gick då till Sovjetunionen. Efter detta har EM spelats regelbundet vart fjärde år, och Österrike/Schweiz kommer att vara värdar för det trettonde mästerskapet. Sveriges bästa placering så här långt är en blygsam fjärdeplats år 1992, då Sverige också höll i turneringen. En gång tidigare har Fotbolls-EM spelats i två olika länder; detta inträffade år 2000 i Belgien och Nederländerna. Kanske tidernas mest spännande final spelades då i Rotterdam, då VM-finalmotståndarna från 2006 Italien och Frankrike möttes. Italienarna ledde med 1-0 fram till den 93:e minuten, då Sylvain Wiltord kvitterade för Frankrike. I förlängningen, som då spelades enligt Golden Goal- regeln (första målet vinner) avgjorde David Trezeguet med ett stenhårt skott upp i nättaket. Vinnande ur den senaste turneringen, Euro 2004, gick Grekland, som lyckades tråckla sig enda till final med man-mot-man-markering och kortpassningsspel.

Tillbaka till UEFA Euro 2008 – Vi tar och tittar på de olika grupperna:

GRUPP A: Schweiz, Tjeckien, Portugal, Turkiet

Samtliga av dessa matcher kommer att spelas i antingen Basel eller Genève. Portugal, med frontfigurer som Cristiano Ronaldo och Deco, är svaga favoriter i den här gruppen, tätt följda av Tjeckien, med målfarliga jätten Jan Koller och succén från EM 2004 – Milan Baros i spetsen. Schweiz anses förfoga över den svagaste truppen men ett rejält hemmastöd kan räcka långt.

GRUPP B: Österrike, Kroatien, Tyskland, Polen

Världsstaden Wien samt Klagenfurt är de platser där Grupp B:s landslag kommer att spela sina gruppspelsmatcher. För två av dessa är Euro 2008 det fotbolls-EM som inviger respektive nation i turneringens historia. För första gången är värdlandet Österrike och Polen representerade ett fotbolls-EM, och detta är en av de faktorer som gör att de flesta tror på Tyskland och Kroatien på den övre halvan av tabellen när matcherna är spelade. Tyskland har inte bara ett starkt landslag utan en historia som talar för dem. I VM i fotboll 2002 hade de flesta räknat ut tyskarna, men de spelade makalöst effektiv fotboll, vilket resulterade i silver. Kroatien förfogar över ett av världens bästa försvar, och har samtidigt visat, särskilt mot England i kvalet, att de också kan vara mycket bra framåt.

GRUPP C: Holland, Italien, Frankrike, Rumänien

VM-finalmotståndarna hamnade i samma grupp i EM 2008. Zürich och Bern har med andra ord ett par mycket heta sammandrabbningar att ta tag i. Flera holländare har haft bra säsonger – såsom Rafael Van Der Vaart och Wesley Sneijder. Samtidigt har vi Adrian Mutu i Rumänien, vars fotboll i år har varit bländande och han är med i toppstriden i skytteligan i Serie A. Rumänien räknas dock som ett ”oturslag” i lottningen, och en stor majoritet tror att de regerande världsmästarna får sällskapa Europamästarna från 2000, Frankrike, till slutspelet.

GRUPP D: Grekland, Sverige, Spanien, Ryssland

Den vackra staden känd som Mozarts födelseplats kommer att vara Sveriges första spelplats. Utöver Salzburg kommer Grupp D-matcherna hållas i Innsbruck. Spanien är som bekant med bland favoriterna för EM-trofén men har en lång historia av misslyckanden bakom sig. Grekland har ett ungefär lika namnkunnigt lag som när de tog guld i Fotbolls-EM för fyra år sedan; inte särskilt namnkunnigt. De regerande mästarna spelar dock smart, och ska absolut inte räknas bort. Ryssland, som vann historiens första fotbolls-EM är lite av ett frågetecken i årets upplaga. Inga ryska stjärnor har riktigt etablerat sig och Ryssarna är något undertippade i EM 2008. Sen har vi då Sverige, vars anfall med Zlatan och Elmander överglänser det skadekänsliga försvaret, med en målvakt som knappt får speltid i klubblaget som sista utpost. Men vi minns sommaren 1994 – svenskarna kan alltid gå långt!

Gruppvinnarna från varje grupp möter grupptvåorna från någon av de andra grupperna i kvartsfinalen. Det vill säga, om Sverige blir tvåa i sin grupp möter de gruppvinnaren i grupp C i kvartsfinalen, vilken troligen är antingen Frankrike eller Italien. Därefter följer semifinaler, mellan vinnarna i kvartsfinalerna (som ni märker är det inga som helst konstigheter med spelschemat). Finalen i fotbolls-EM 2008 spelas i Wien den 29 juni.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *