Fotbolls-EM 2008 – Första omgången i gruppspelet avklarad!

Jag har haft turen att praktiskt taget få skåda 720 minuter av de åtta första matcherna i Fotbolls-EM 2008. Det började på den Österrikiska ambassaden i Bratislava, som tillsammans med Schweiz ordnat en fotbollskväll. Schweiz förlorade dock med 1-0 mot Tjeckien. Ett Tjeckien som långt ifrån påminde om laget under EM 2004. Trots hemmastöd hade Schweiz förväntingarna emot sig, men bjöd upp lite grand, dock inte tillräckligt mycket. Därefter bar det av till Portugals ambassadråd för matchen mellan Portugal och Turkiet. Portugiserna var snäppet bättre och tog en bekväm 2-0 seger.

Vidare till grupp B, där Österrike inte heller lyckades så väl trots hemmastöd. Dock stod skickliga Kroatien för motståndet, som med duktigt försvarsarbete avvärjde både Österrike och alla tendenser till en spännande tillställning. Desto roligare var det att skåda en pånyttfödd Lukas Podolski, som satte två bollar för sitt Tyskland mot “sitt Polen”.

Dag tre och grupp C började mållöst med fransmän och rumäner som misslyckades med bedriften att näta en enda gång. Detta var raka motsatsen till vad holländarna klarade av, och en av världens bästa målvakter, Italiens Gianluigi Buffon, fick plocka upp bollen ur nätmaskorna hela tre gånger! Framåt blev det ingenting för de regerande världsmästarna och det ser onekligen illa ut.

Roligaste matchen i första omgången av EM 2008 var den sjunde i ordningen. Spanien och Ryssland ville båda framåt, vilket ledde till mycket mål. Spanien var skickligare i försvaret och effektivare framåt med David Villa i spetsen, som gjorde ett hattrick i denna 4-1 seger för spanjorerna.

Nu till den mest intressanta matchen. Efter ungefär två tredjedelar av matchen mellan Grekland och Sverige var man upprörd över Greklands segspel (fegspel, degspel, vad man nu vill), och ilsken över att det svenska anfallsspelet sällan lyste av fart och finess. Fem minuter senare spelade inte detta någon roll. Zlatan Ibrahimovic stenhårda skott i krysset lyfte svenskarna från TV-soffan och irritationen övergick i glädje. Bara fem minuter senare gjorde dessutom Petter Hansson 2-0 (om än ett av EM-historiens fånigaste mål) och säkrade därmed segern. Det Grekland vi såg i EM 2004 verkade ha fastnat någonstans i slutskedet av kvalet och de skapade på sin höjd tre målchanser, ingen av dem riktigt bra.

Även om han inte glänste idag var vi glada över att se Henke Larsson i landslaget igen. Att Christian Wilhelmsson tvingades utgå på grund av en sträckning i baklåret var vi inte lika glada över. I vilket fall, härlig start för Sverige, och fin fotboll i övrigt i denna ädla turnering.

Det här inlägget postades i EM 2008, Landslaget. Bokmärk permalänken.

1 svar på Fotbolls-EM 2008 – Första omgången i gruppspelet avklarad!

  1. Tänkt om man också kunde få vara där nere och kolla på matcherna.

    För er andra som är kvar i Sverige, om ni vill hålla koll på alla matcherna i Fotbolls-EM så kan ni lagra dem som påminnelser i mobilens kalender. ni kan välja att spara ned alla matcher, bara Sveriges matcher eller välja en specifik match.
    Gå till
    http://mobilize.se/fotbollsem
    från din dator eller mobil.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *