Fredrik Ljungberg

Fullständigt namn: Karl Fredrik Ljungberg
Smeknamn: Freddie
Position: Offensiv mittfältare, ytter
Födelseplats: Vittsjö, Sverige
Födelsedatum: 16 april 1977
Längd: 176 cm
Vikt:
75 kg
Nuvarande klubb: Arsenal, England

En mycket lovande handbollsspelare, tro det eller ej, men det såg de flesta honom som. Som liten gosse var Fredrik Ljungberg mycket sportig av sig; han spelade dessutom ishockey och, vilket vi är väldigt glada för idag, fotboll.

Freddies familj flyttade till Halmstad när han var fem år gammal. Han började genast spela fotboll för Halmstads ungdomslag. Och fotbollen var det han kom att välja att satsa på, Fredrik Ljungberg. Med höga ambitioner och hårt arbete visade han också att han gjorde rätt när han la handbollen åt sidan.

Som sjuttonåring blev han uppflyttad till Halmstad BK:s A-lag. Sin första match gjorde han den 23 oktober 1994 mot AIK i Allsvenskan. Totalt spelade han 79 matcher och gjorde 10 mål under sina fyra år för klubben. 1998 var Freddie landslagsmogen, och mogen för större uppgifter. London-laget Arsenal FC köpte loss honom från Halmstad för 40 miljoner svenska kronor, vilket 1998 var den då största summan betalad för en allsvensk spelare. Arsenal skulle inte ångra den affären. I sin första match för klubben gjorde Ljungberg nämligen mål efter inte mindre än ett par minuter!

Fredrik ”Freddie” Ljungberg är idag den som har spelat längst i Arsenals nuvarande trupp, och han har varit bra, mycket bra. Kanske var hans bästa säsong 2001-02, då hans konkurrent om ytterpositionen, fransmannen Robert Pires åkte på en knäskada. Ljungberg spelade fantastiskt och var till en mycket stor del inblandad i Arsenals triumfer det året; både ligan och FA-cupen.

Efter det började gå både lite uppåt och neråt för Freddie. Han fortsatte att prestera men diverse tråkigheter kom emellan och störde hans framfart; skador. Oräkneliga skador och ständigt återkommande migränattacker har inte gjort livet lätt för Fredrik Ljungberg, inte heller för Arsenal, som trivs betydligt bättre med en skadefri Ljungberg.

Den 24 januari 1998 debuterade Ljungberg för Sveriges U-21 landslag. I stora turneringar som EM 2000, VM 2002, EM 2004 och VM 2006 har Ljungberg deltagit och representerat sitt hemland. 63 matcher har det blivit totalt, samt tretton mål. Efter VM 2006 bär han även den svenska kaptensbindeln, efter att Olof Mellberg beslutat att inte fortsätta som kapten.

Fredrik Ljungberg har blivit känd som en spelare som rör sig något alldeles enormt, arbetar som ett djur, och har en fascinerande orädd spelstil. Utanför planen har han gjort sig mer känd som modell för Calvin Klein’s underkläder, och för att ha varit orsaken till en ökning av sålda produkter skapade av företaget.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *