Kim Källström

År 2000 spelade Kim Källström sin första match i allsvenskan. Efter en minut mot IFKGöteborg rasslade nätet till BK Häckens fördel, mannen bakom dådet vann utmärkelsen ”årets nykomling” och är idag en av Sveriges absolut bästa fotbollsspelare. Handbollen och ishockeyn som han även spelade som liten hamnade i skymundan då han valde att satsa på världens största sport. Kim Källström återfinns i den franska storklubben Lyon, där han i år spelat de flesta av ligamatcherna från start.

Kim inledde sin karriär i Sandvikens IF som 7-åring och flyttade sedan till Partille IF efter två säsonger i klubben. Som 14-åring blev han uppmärksammad av BK Häcken och tilldelades en plats i dess ungdomsakademi. Där tillbringade han mer än fyra år, ända tills Häcken åkte ner i Superettan igen år 2001, då flydde han fältet och skrev på för Djurgårdens IF. I Stockholm började Kim Källström på allvar skapa sig ett rykte, och totalt under sin sejour i klubben stod han för 26 mål på 48 matcher, ett fantasiskt facit för en mittfältare. I december 2002 blev han dessutom utsedd till månadens stockholmare.

Med Kim Källström i laget vann Djurgården allsvenskan två år i rad. Efter det var det dock dags för Kim att söka lyckan utanför kyliga Sverige. Franska Stade Rennais (eller Rennes) blev ny klubbadress för svensken. Datumet för värvningen var den 12 december 2003, Källström blott 21 år gammal. Hans debut för klubben var i franska cupen mot Angers; matchen gick till straffsparkar, och Källström bidrog till Rennes vinst genom en hård straff i krysset.

Säsongen därpå var en härlig säsong för Rennes som gav en plats i UEFA-cupen. Hösten 2005 startade dock eländigt med alltför många förluster, men laget skärpte till sig framåt våren. Kim Källström stod bland annat för ett magiskt mål mot ligamästarna Lyon, en volley upp i krysset, och den franska jätten kunde inte låta bli att försöka få Källström till klubben.

Detta var något de lyckades med, och inte skulle komma att behöva ångra. Kim Källström gick till Lyon sommaren 2006, och hans mål i oktober samma år mot Dinamo Kiev kan inte anses något annat än världsklass. Man kan inte bli annat än lyrisk som svensk när man ser två spelare som blir totalt bortfintade, följt av ett tungt markskott i mål. Inte om trollkarlen heter Kim Källström. Lyon vann ligan säsongen 2006-07, och efter säsong visade spanska Valencia intresse för lagets ende svensk. Trots ett erbjudande värt närmare 110 miljoner kronor vägrade Lyon sälja Källström, som är en vital del av laget i skrivande stund.

Kim spelade 21 matcher och gjorde 6 mål för Sveriges U21-landslag, innan det uppmärksammades att han var värd något större. Trots 48 matcher i A-landslaget är han dock fortfarande inte helt ordinarie i sin offensiva mittfältsposition, så han har en del kvar att bevisa. Men det är inte ont om tid för Källström, endast 25 höstar har han gått igenom. Vi väntar spänt…

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *