Sverige vann på ett vackert sätt

Landslaget gjorde lite mer än vad som behövdes i kvällens match mot Lichtenstein. Fotbollen vi såg var inte den mest ljuvliga man skådat tidigare, men målen var vackra, och svenskarna hade kul på planen.

För mig var det som vanligt, jag såg ungefär 90% av matchen men lyckades ändå missa samtliga tre mål. Tur att det finns repriser och matchsammandrag. Fredrik Ljungberg inledde målskyttet för Sverige efter en läcker överhoppning av Marcus Allbäck. Chippen Wilhelmsson hade lekstuga på sin högerkant, och hans två-noll mål skedde efter att han hade snurrat upp två motståndare. Med ett distinkt långskott satte Anders Svensson trean i andra halvlek.

Känner att det är dags att göra klart för alla hur det ligger till i grupp F. Sverige har nu spelat 9 matcher i gruppspelet, Spanien är i andra halvlek av sin tionde. Våra nordiska grannar i sydväst verkar tyvärr inte ha någon lust att hjälpa oss dra ifrån, och Spanien leder matchen med 2-0. Låt oss antaga att Spanien går segrande ur striden, då ligger det till så här:

Sverige ligger på samma poäng som Spanien men med en match mindre spelad (Spanien har ingen match på onsdag). Om Sverige vinner mot Nordirland ligger vi mycket bra till inför mötet mot spanjorerna själva. För Även om Spanien vinner den matchen med 2-0 kommer Sverige att vara kvar på förstaplatsen i tabellen, fast med samma poäng som Spanien.

Skulle Sverige och Spanien sluta på samma poäng när alla matcher är färdigspelade (låt oss anta det) kommer resultat i inbördes möten att tillämpas. Eftersom Sverige slog Spanien i första matchen med 2-0, kommer Spanien vinna gruppen endast om de slår Sverige med fler än två mål. Vinner de med 2-0 blir de exakt lika med Sverige, och i det fallet tillämpas total målskillnad i gruppen, där Sverige i skrivande stund har ett övertag på hela fem mål.

Förvirrande? Om du som läsare inte är helt insatt i fotboll så kan vi säga det på det här sättet: Sverige ligger så pass bra till i gruppspelet att de inte behöver vinna alla sina återstående matcher för att vinna gruppen. Men det vore förstås det bästa!

Det här inlägget postades i Landslaget. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *