Tärning?

Jag spelade en liten tvåmannaturnering i innefotboll häromveckan. Inget märkvärdigt med det, förutom hur matcherna avgjordes vid oavgjort resultat. Det var korta matcher, 5 min, så en eventuell förlängning skulle blivit så kort att den hade varit överflödig. Men istället för straffar, som kanske hade varit det naturliga valet, avgjordes matcherna med tärning. Jag åkte själv ut på detta vis.

Många menar ju att straffskytte enbart består av tur och att det man lika gärna kunde lotta vem som skulle gå vidare. Om det nu bara är tur, skulle man slippa syndabockar i onödan genom att göra på det viset.

Alla som har spelat tärningsspel, som t ex yatzy, vet att det enbart är turen som avgöra vem som vinner. Därför kanske det vore en bra idé att att faktiskt låta tärningen avgöra vem som ska gå vidare i en turnering?

Nu menar jag såklart inte att man ska avgöra VM nästa år på det viset. Det står så mycket på spel att man uttalat kan låta slumpen avgöra. Då är antagligen straffläggning fortfarande det bästa alternativet. Däremot när det kommer till ungdomsfotboll vore det kanske inte helt dumt att införa tärningsspel som metod för att separera två jämna lag. Det är onödigt och dumt att knäcka barn i unga år, genom att ge dem en känsla av att svika laget.

Vad säger ni?

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *