Thierry Henry

Fullständigt namn: Thierry Daniel Henry
Smeknamn: –
Position: Forward
Födelseplats: Paris, Frankrike
Födelsedatum: 17 augusti 1977
Längd: 188 cm
Vikt
: 83 kg
Nuvarande klubb: Arsenal, England

Den franska fotbollsakademin Clairefontaine, en fotbollsskola i norra Frankrike har all anledning att känna stolthet. Genom åren har den fostrat franska fotbollsstjärnor som mittbacken William Gallas, Claude Makelele, och Gaël Clichy. Under åren 1990-1992 arbetade akademins högt aktade tränare med dess förmodligen största stolthet någonsin, Thierry var hans namn, Thierry Henry.

Henry spelade ett år i Versailles, varefter Arsene Wenger, Monacos manager, la beslag på supertalangen. 110 matcher hann han med i klubben, Thierry Henry, innan fotbolls-VM 1998, där den unge Henry imponerade stort, och många klubbar ville gärna kunna lägga till det nya stjärnskottet på sina spelarlistor.

Juventus vann kampen, dock inte det minsta positivt för Henry själv. I den Italienska storklubben placerades han som yttermittfältare, och vantrivdes något alldeles enormt. Efter ett halvår flydde Thierry till Arsenal, som nu tränades av hans gamla tränare i Monaco, Arsene Wenger.

Det tog ett tag för den Paris-födde stjärnanfallaren Thierry Henry att finna sitt rätta jag i det Brittiska spelsystemet, men allt eftersom tiden gick kom han igång. Hans franska vänner som redan hittat komfortabla ställningar i klubben och hans gamle tränare och vän Wenger hjälpte honom att hitta rätt och börja producera.

Spikrakt uppåt gick det för Henry, han spelade fantastisk fotboll och hittade nätet allt oftare. Stundtals verkade det fullkomligt omöjligt att stoppa honom, han fick äntligen spela på sin rätta position; forward.

Hösten 2001 skulle komma att vara starten på tre fantastiska säsonger för Thierry Henry. 32 mål blev det säsongen 2001-2002, och Arsenal vann dubbeln (Premier League samt FA-cupen). Säsongen därpå ökade Henry på med 10 mål (42 mål totalt!), och gjorde hela 23 assist! Onekligen fantastiska siffror för en toppforward…

Säsongen 2003-2004 genomförde Arsenal utan en enda förlust, och vann därmed Premier League förståss, Henrys andra med klubben. Året därpå misslyckades Arsenal med att vinna Premier League, men väl FA-cupen, och Henry gjorde 31 mål på 42 matcher. Den 17 oktober 2005 var ett historiskt datum för Thierry Henry, då han slog Ian Wrights gamla rekord på 185 mål för Arsenal.

I EM 2000 stod Henry för tre mål när Frankrike vann spektaklet, och var därmed landets bästa målskytt under turneringen. Sedan dess har det inte gått lika bra med landslaget. I VM 2002 gjorde varken Henry eller någon annan fransman mål över huvud taget och laget åkte ut i gruppspelet. I EM 2004 blev det inte heller någon succé. I VM 2006 överglänste inte Henry, men Frankrike tog sig till final. I finalen blev det dock förlust mot Italien i en match som avgjordes från elva meter.

Thierry Henry är en mycket snabb anfallare, liksom många. Men hans förmåga att behålla bollkontrollen och ta sig förbi försvarare i hög fart är unik. Hans kyliga avslut, fina framspelningar och utsökta frisparkar kan man inte klaga på heller.

Kommentarer

Ett svar till ”Thierry Henry”

  1. […] Thierry Henry […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *