VM-fotboll igen

Efter att nu mer eller mindre ha smält att det inte blir någon VM-fotboll för Sverige nästa år så, börjar nu se fram emot Sydafrika i sommar igen. VM är ju alltid VM! Och ett VM i fotboll är verkligen något speciellt. Få tillfällen är de då världen riktar sin uppmärksamhet lika fokuserat mot en enda punkt som under ett fotbolls-VM. Frågan är om någon annan positiv kan jämföra sig i uppmärksamhet? Jag tror inte det.

Fotbollsentusiast som jag är till trots, så tycker jag att detta är det häftigaste med evenemanget. Att man kan ena människor från så många länder, kulturer och språk kring en enda sak är något unikt. Frågan ifall sport och politik är samma sak är ständigt återkommande men Fotbolls-VM visar tydligt på motsatsen. VM-fotboll kan överbrygga konflikter och ena människor, som till vardags är fiender.

Det finns dock vissa hot mot denna fest. Kommer Sydafrika klara av att förvalta traditionen? VM har inte alltid haft ett så bra rykte. Olyckor har inträffat för och det skadar denna fest. Inför sommarens upplaga har det höjts kritiska röster angående säkereheten i Sydafrika. Vi får verkligen hoppas att VM 2010 ska få förbli en fest och inte koms ihåg för något annat.

Sedan är det sportsliga självklart en viktigt del. För många stora stjärnor är VM det största som kan hända i karriären och ett VM-guld skulle toppa Champions League för de flesta spelare. Det är något speciellt med landslag, det är en speciell känsla för många spelare att få dra på sig landslagsdressen. En av de få nationalistiska sidor som kan uppfattas som positiva än idag!

Det här inlägget postades i VM. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.